PENAMBAHBAIKAN PRODUK ANJURAN PUIM DAN SIRIM (25-26 FEB 2020) – Clay Pomade Malaysia | VRival
icon-search
icon-search

PENAMBAHBAIKAN PRODUK ANJURAN PUIM DAN SIRIM (25-26 FEB 2020)

Hai Assalamualaikum guys!

Harini topik yg Syaf nak share adalah cerita program kerjasama PUIM dan SIRIM Melaka.

PUIM tu apa? Persatuan Usahawan Internet Malaysia, antara persatuan yang top dan banyak membantu usahawan-usahawan pico, nano dan mikro. Haha! Biasa dengar usahawn mikro je kan?

Usahawan Pico dan Nano ni jarang betul dgr. And mesti ada jugak yg tak penah dgr. Sama lah Syaf pun, baru tahu ada lagi kategori bawah pada usahawan mikro.

Usahawan Pico = Sales <RM2,000/bulan

Usahawan Nano = Sales <RM5,000/bulan

Usahawan Mikro = Sales < RM25,000/bulan

ok cukup setakat tu. Kita sambung apa lagi. Untuk info lanjut berkenaan PUIM, korang boleh pegi ke website www.puim.my. Oh ya, jika korang  pun usahawan, Syaf recommend sgt korang register PUIM ni. Tak rugi apa2 pun. Its free!


Syaf pegi kursus nama dia Program Pembangunan Perniagaan PUIM - SIRIM pada 25-26 Feb 2020 lepas di SIRIM Melaka.

photo_2020-02-27_17-23-35.jpg

Banyak sungguh input yg Syaf dpt dari program ni, especially bab kualiti produk. Sebab SIRIM kan lebih kepada kualiti produk, packaging, product testing, certificate dan lain2. Memang banyak lah! Nak belajar semua 2 hari mana cukup kan.

Alhamdulillah juga PUIM akan buat kelas lanjutan dari program ni. So that kita akan terus di guide semasa ke semasa. Best kan?

photo_2020-02-27_17-06-05.jpg

Dalam kurus ni, peserta diberi peluang utk bertanya tentang produk2 mereka direct kepada pegawai SIRIM! Bukan kaleng-kaleng yg jawab tau. So segala masalah kita boleh tanya dan minta pendapat.

Contoh soalan yg ditanya:;

  1. Geran-geran SIRIM (ofkos lah)
  2. Training program yg disediakan
  3. Certificate yg perlu ada utk ke pasaran eksport
  4. Ciri-ciri packaging yg terbaik untuk market Malaysia dan luar Malaysia

dan berpuluh2 lagi soalan. Setiap orang yg datang mesti ada masalah dan tujuan masing2 kan.. Jadi PUIM beri peluang sepenuhnya utk mengajukan soalan. Bukan senang nk dapat peluang ni tau. 

photo_2020-02-27_17-23-38.jpgphoto_2020-02-27_17-23-12.jpg

Lepas hadir program ni, banyak benda rasa nak kena buat! Haha..dafter itu ini, buat itu ini, jumpa orang situ sana. Fuh banyak.

Contoh: 

  • shelve-life produk. Adakah produk kita cukup tahan lama (expiry date) kalau kita nak ke pasaran export?
  • Adakah packaging kita sesuai utk culture/suhu/digunaa/disimpan/dibuka/dibeli di target area kita?

Banyak sudut kita kena pandang. So dalam program bersama SIRIM ni, InsyaAllah mereka akan bantu usahawan dari semasa ke semasa. Yang penting, usahawan tu perlu serious utk dibantu! Syaf respect betul peserta yg hadir. Ada yg dah pangkat atuk, masih kuatkan semangat tuntut ilmu.

photo_2020-02-27_17-23-17.jpg

photo_2020-02-27_17-23-20.jpg

Kesemuanya hebat2! Macam2 niche ada. And yg paling banyak of coz F&B. Ada yg buat sos perapan! Aduhh sedapnya! Madu kelutut pn ada, coffee, popcorn..

photo_2020-02-27_17-51-43.jpgphoto_2020-02-27_17-51-46.jpg

Semua produk bagus2. Yang penting tahu target market kita siapa.

PUIM ada jemput En. Israfil dari Singapore. Beliau expert dalam urusan export produk ke Singapore dan Indonesia. Beliau banyak bawa produk2 tempatan kita utk dipasarkan di luar negara. So kiteorg berkesempatan utk minta feedback En. Israfil tentang packaging masing2. Apa yg cantik, apa yg kurang dan perlu dibaiki. Input ni gila mahal tau!

Kalau lah dapat En. Israfil jd penasihat VRIVAL alangkah bestnya kan. Hehe



Older post Newer post

Your Cart

Your cart is currently empty.

Continue browsing here.