Macamana Nak Dapat Hairstyle Ni? – Clay Pomade Malaysia | VRival
icon-search
icon-search

Macamana Nak Dapat Hairstyle Ni?

Trend skrg ni natural and textured style. Nak achieve style mcmni kena RAJIN. Lainlah kalau lahir2 rambut dah lawa cemni 🙊

Tp xpe..jgn risau. Boleh adjust. Cuma kena upgrade ilmu. Basic hair & product knowledge perlu ada..jgn sibuk pilih pomade lg kalau rambut tu tak di prep dgn betul. 😅


#1 - [Kasi rambut lawa dulu] 👨‍🎤 

Kalau rambut wavy, recommend blow dry atau buat treatment terus utk bg lurus. Xmau la guna pomade keras2 pula utk luruskan rambut, okay? Nnti xjd style ni sbb nmpk beku je. Doesn't look natural. 😣

Rambut kering? Kurangkan shampoo dan lebihkan conditioner atau guna serum/hair oil sbgai pre-styler.

Kalau rmbut gugur. Cari jalan utk rawat sebelum hilang semua. Nk hasil terbaik mmg kena belanja lebih 💸 

Haircut skrg xlawa? Jgn mengeluh, munculkan jasad korang ke barbershop. Adjust sampai dpt haircut terbaik. Mmg kena byk experiment & ambil masa ⏳ 

Tp bila rambut dah lawa, sihat, shiny... Main issue dah settle.

Tinggal nak cari styling product yg sesuai je utk hold that style..

Nampak tak point Syaf setakat ni? 🤔


#2 - [Guna high quality styling product]

High quality product is key to a great hairstyle! Jgn asyik nk mur mur je.nnti result pn beshe beshe lah. Xperlu takut utk try premium product..

Korang boleh try any product category yg MATTE/NATURAL SHINE..tak kesah clay/paste/putty asalkan low shine.

Powder pn boleh cuma perlu cocktail dgn product lain utk tambah lg hold & tame flyaway. 

Kalau korang xpasti nk cari styling product yg sesuai, follow basic tips ni 👇

[RAMBUT HALUS & LEMBUT] -

🔹Water-based

🔹Consistency yg creamy (soft)

🔹Utk clay, cari yg ada Kaolin (lebih ringan berbanding Bentonite)

🔹Matte finish  - xnmpk berminyak

🔹Less Sticky - supaya ada separation

🔹Volumize - supaya nmpk tebal


[RAMBUT TEBAL & KASAR] -

🔸Oil/wax-based - lebih efektif berbanding waterbased

🔸Consistency yg lebih padat (thick & heavy)

🔸Utk clay, cari ada Bentonite or both (Bentonite + Kaolin)

🔸Natural shine - supaya nmpk xterlalu kering

🔸Has some stickiness to control flyaway & rambut degil

Dah settle jumpa styling product tu, korang kena rajin maintain haircut & jaga rambut tau.

Haa..sanggup ke sanggup? 😏 



Older post Newer post

Your Cart

Your cart is currently empty.

Continue browsing here.