CLAY ADA BYK JENIS, YG MANA LG SESUAI? – Clay Pomade Malaysia | VRival
icon-search
icon-search

CLAY ADA BYK JENIS, YG MANA LG SESUAI?

Fuhhh..mesti korang pening nk pilih yg mana..yelah, ada byk jenis, mcm2 formulation, final result pn xsama kan..

Syaf nk korang faham..bukan semata2 tgk pd hold sahaja..byk lg aspek penting yg korang kne tgk. 😅

Syaf dah simplify ikut density rambut mcm kt bwh ni..

[RAMBUT HALUS & LEMBUT] -
🔹Water-based
🔹Consistency yg creamy (soft)
🔹Contains Kaolin (lebih ringan berbanding Bentonite)
🔹Matte finish  - xnmpk berminyak/shine
🔹Less Sticky - ada separation & nmpk natural
🔹Volumize - supaya nmpk tebal

CONTOH:

Arcadian Clay Pomade
Blumaan Hybrid Cream Clay
Morrocanoil Textured Clay
Chaptr Styling Cream


[RAMBUT TEBAL & KASAR] -
🔸Oil/wax-based (traditional clay)
🔸Consistency yg lebih padat (thick & heavy)
🔸Contains Bentonite or both (Bentonite + Kaolin)
🔸Natural shine - xterlalu kering
🔸Has some stickiness to control flyaway & rambut degil

CONTOH:

VRival Earth Genesis Clay Pomade
Blumaan Cavalier Clay
Hanz De Fuko Claymation
Baxter of California Clay Pomade
Black Label Craft Clay

Ni just simple tips. Belum masuk bab hairstyle, berapa byk pakai, rambut lurus/curly, porosity, lifestyle & etc lagi sbb sgt subjektif. Tapi info tu pun dah cukup sebagai permulaan supaya tak rugi tersalah beli produk.

Alright, hopefully dpt bg korang info jenis clay mana yg lg sesuai. 😊

The best way utk tahu mana elok..kena lah try dan experiment sendiri..

"Tak ada satu produk dpt puaskan hati semua orang"

p/s: Syaf sengaja bg contoh clay dari overseas, sbb byk video review kt Youtube yg korang boleh tengok. 




Older post Newer post

Your Cart

Your cart is currently empty.

Continue browsing here.